Centrul de Proiecte
Timișoara
AtelierExpozițieTârg

HEI | House of European Institutes

3 iunie – 31 iulie 2024

 

Centrul cultural HEI completează dimensiunea europeană conferită odată cu titlul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 și repune pe hartă acest spațiu cu potențial socio-cultural pentru locuitorii orașului și pentru turiști. Alături de alți operatori culturali și instituții culturale, HEI se alătură eforturilor de reactivare a Bastionului Theresia, fiind un centru multicultural care susține identitatea orașului dedicată culturii. HEI își propune să continue și în anul 2024 activitățile de creștere a accesului la cultură pentru diferite minorități și grupuri culturale din Timișoara. Pentru atingerea acestui obiectiv, HEI propune un program curatoriat de expoziții, ateliere, discuții și întâlniri comunitare care aduc în discuție teme de interes europene, precum egalitatea, incluziunea și sustenabilitatea.

Accesul la toate evenimentele publice HEI | House of European Institutes este gratuit și deschis tuturor membrilor comunităților orașului, indiferent de vârstă, abilități, etnie sau orientare sexuală sau gen. HEI este un proiect coordonat de Centrul Cultural German din Timișoara, împreună cu Rețeaua Institutelor Culturale Naționale din Uniunea Europeană – EUNIC România. HEI se redeschide în luna iunie 2024 cu Expoziție de design făcut de femei - Disenadoras, prezentată de Institutul Cervantes. Expoziția prezintă o selecție curatoriată de Gloria Ruiz de 11 femei designer de pe scena spaniolă contemporană. Viziunea acestora asupra lumii și valorile pe care le reprezintă fac ca practica lor creativă să contribuie la construirea unei realități noi, mai durabile și mai incluzive. Procesele lor artizanale, materialele pe care le folosesc și discursul lor artistic, participă la o realitate mai umană și mai angajată. Expoziția va fi completată cu o selecție de obiecte de design create de femei din Timișoara, curatoriată de Gloria Ruiz, cu sprijinul curatorilor HEI. Programul de implicare a publicului (mediere) va consta într-un eveniment de tip discuție sau prezentare, o cină comunitară si petrecere de deschidere, tururi ghidate ale expoziției, un atelier de educație prin mijloace artistice dedicat copiilor - Care-i faza cu arta contemporană?, un eveniment de tip târg sau schimb de obiecte de autor (Harababura Vintage Fair) - urmat de un dj set al artistei locale Mini Zuchinni. Expoziția va trece printr-un proces de accesibilizare.

Societatea Culturală Româno-Germană a fost înfiinţată în ianuarie 2001 de către 17 personalităţi ale vieţii publice cu scopul de a crea un Centru Cultural German pentru Timişoara şi regiune. Misiunile Societăţii şi ale Centrului Cultural sunt promovarea culturii  și limbii germane, susţinerea legăturilor culturale româno-germane prin manifestări culturale precum acțiuni și evenimente culturale, implicarea în proiecte, expoziţii, lecturi publice, concerte ș-a. De asemenea, Societatea Culturală Româno-Germană, prin Centrul Cultural German Timișoara, ofertă acces public la Biblioteca instituției care are aproximativ 5.000 de unităţi media. De la clasici germani, beletristică contemporană, lucrări de referinţă şi lexicoane din diverse domenii: cultură, artă, istorie, geografie, psihologie, filosofie, politică, până la cărţi pentru copii şi tineret, material pentru studiul limbii germane, dar şi materiale audiovizuale. Biblioteca are spaţiu de lectură unde pot fi consultate ultimele achiziţii, dar şi reviste germane actuale. De la înființarea sa, Societatea Culturală Româno-Germană prin Centrul Cultural German Timișoara este o prezență constantă și relevantă în viața culturală a Timișoarei.


Program

Timișoara 2023
Expoziție
15 iulie 2024
,
17:30
20:30

Luni, liber la cultură!

Bastion
#SpațiiPentruComunitate
Mai multe detalii
Timișoara 2023
Expoziție
7 iunie – 21 iulie 2024

Designer(Ele) | (Re)proiectând lumea

Bastion 1
#SpațiiPentruComunitate
Mai multe detalii

Arhivă program

Timișoara 2023
Party
7–8 iunie 2024
,
22:00
02:00

Party HEI x launmomendat

Bastion 1
#SpațiiPentruComunitate
Mai multe detalii
Timișoara 2023
Expoziție
18 iunie 2024
,
10:00
16:00

Ziua liniștită în cadrul expoziției Designer(ele). (Re)proiectând lumea

Bastion 1
#SpațiiPentruComunitate
Mai multe detalii
Atelier
6 iulie 2024
,
11:00
13:30

Care-i faza cu arta contemporană | Atelier creativ

Bastion 1
#SpațiiPentruComunitate
Mai multe detalii
Timișoara 2023
Film
10 iulie 2024
,
20:00
21:30

HEI, Cineclub la Bastion

Bastion 1
Mai multe detalii
Este utilă această pagină?