Perioada 20-22 septembrie
Program între orele 12:00-20:00
Harababura Fair este un catalizator al creativității și inovației în comunitatea locală din Timișoara. Misiunea organizatorilor este de a oferi designerilor locali o platformă unică, unde pot exprima și împărtăși idei inovatoare și inspirate. Dedicați să sprijine inițiativele sustenabile, cu accent pe filosofia zero-waste și ecologică, organizatorii au reușit cu fiecare ediție să ofere o rampă de lansare pentru talentele locale, șansa de a-și prezenta creațiile unice publicului larg. Proiectul promovează cultura designului și încurajează colaborarea între artiști, artizani și publicul interesat.
Obiectivele Harababura sunt promovarea comunității locale, colaborarea cu întreprinderi mici și artiști locali pentru a oferi oportunități de expunere și vânzare a produselor și creațiilor lor. În cele din urmă este sprijinită economia locală, fiind consolidate legăturile în comunitate. Alte obiective sunt accesibilitatea, celebrarea tradițiilor locale, consolidarea comunității. De asemenea, Harababura Fair își propune să oprească migrația artiștilor locali, oferindu-le astfel un mediu propice pentru a-și expune și vinde creațiile. Prin consolidarea comunității de artizani, târgul devine un catalizator pentru schimbări pozitive, contribuind la menținerea și promovarea bogăției culturale și tradițiilor unice ale orașului.
Publicul principal al Harababura Fair este alcătuit dintr-o comunitate pasionată de design, artă și meșteșuguri, o comunitate formată în principal din designeri, artiști și artizani locali. Participanții aduc la târg creațiile lor unice și originale, reflectând diversitatea talentului din/în comunitatea locală. Publicul secundar este reprezentat de oamenii din comunitate și vizitatorii dornici să descopere artiștii și creațiile acestora. Târgul va fi deeschis în perioada 20-22 septembrie, între orele 12:00-20:00.
La Harababura Fair vor fi expuse spre vânzare produse unicate de la ceramică, articole vestimentare și cosmetice, până la decorațiuni, tricoturi, cărți, ilustrații, accesorii și bijuterii. Artiștii prezenți — Alina Grapă, Artizana, Atelier Sabine, Ceramiceanu, Corina Marină, D&D, Danube Atelier, De la Irina, Faina UA, Flavours of Transylvania, Gala Mdvtm, Gruni, Harababura Vintage, Luz Concept, Ocru, Sunt Artă și The Secret Garden.
Alina Grapa jonglează cu mai multe pălării fermecate, fiecare presărată cu un strop de magie. Ea dă viață unor creaturi fantastice și creează ilustrații care nu sunt doar desene, ci adevărate portaluri spre lumi pline de culoare, disponibile sub formă de printuri, cărți poștale și accesorii.
În lumea ArtizAnei, fiecare creație este un mic univers de emoții. Ana transformă arta țesutului de mărgele, o tradiție meșteșugărească, într-o aventură magică și plină de culoare, cu steluțe jucăușe, fructe apetisante și perle fermecate.
La Atelier Sabine, bijuteriile sunt povești sculptate în argint, alamă și cupru, condimentate cu pietre prețioase și semiprețioase. Fiecare piesă e ca un mic univers, unde scoicile șușotesc secrete din adâncuri, peștii înoată grațios printre corali, iar nebuniile creative prind viață în forme neașteptate.
Ceramiceanu, studioul din Timișoara și locul unde porțelanul se simte ca acasă! Cu peste 10 ani de experiență, Laura transformă ceramica într-un dialog între oameni și natură. Fiecare piesă este unică, la fel ca o floare rară, reflectând respectul pentru frumusețea fiecărui detaliu.
Corina Marină face magie din lut și creează piese din ceramică care sunt absolut unice. Când vine vorba de design, Corina e mai perfecționistă decât un maestru origami. Formele sunt simple și geometrice, dar cu o notă de inspirație din natură.
La D&D Dia’s bijoux, croșetatul și bijuteriile fine se întâlnesc ca la o petrecere surpriză, unde fiecare piesă creată e unică, strălucitoare și gata să te cucerească! Creativitatea și măiestria sunt ingredientele secrete care aduc un strop de magie stilului tău.
De la Irina face magie din ingrediente naturale. Cu un strop de creativitate și multă pasiune, ea creează produse artizanale în serii mici, fără pic de aditivi sintetici. Practic, dacă zânele ar face săpunuri, ar cere rețeta de la Irina.
Colecția Daydreamer de la Danube Atelier este un vis din care nu vrei să te trezești. Fiecare piesă te conduce pe drumul descoperirii, unde imaginația este fără limite și moda devine un joc nesfârșit.
Faina UA este un colectiv de artizani ucraineni care și-au găsit un cămin în Timișoara. Cu mâini pricepute și suflete pline de culoare, ei creează o varietate de produse: tricoturi pufoase, jucării fermecătoare, accesorii vesele și linogravuri care spun povești.
Flavours of Transylvania a luat naștere dintr-o pasiune nebună pentru natură, fix la poalele Munților Apuseni, în pitorescul Buntești. Vlad și Carmen, maeștrii universului parfumat, și-au dezvoltat un talent special: crearea de săculeți cu lavandă, lumânări parfumate și lumânări din ceară de albine. Practic, au transformat arta relaxării într-o afacere parfumată și foarte lipicioasă!
Gala MDVTM reprezintă un grup de tinere studente de la design vestimentar din cadrul Universității de Arte și Design din Timișoara, coordonate de lector prof. univ. Andreea Palade-Flondor. Cu imaginație și entuziasm, ele dau viață unor piese vestimentare pline de culoare și personalitate.
În atelierul Gruni, ceramica prinde viață. Aici, nu doar farfuriile și cănile au personalitate, ci și bijuteriile și obiectele decorative, toate menite să-ți aducă un zâmbet. Fiecare creație este unică, ca un prieten nou pe care abia aștepți să-l întâlnești.
Luz Concept este atelierul de îmbrăcăminte și accesorii care a apărut pe piață ca un fulger stilat, gata să-ți transforme garderoba într-un spectacol. Fiecare produs este unicat, pictat cu migală și accesorizat până la ultimul detaliu.
Ocru aka Carina Bălan este o prietenă veche a modei sustenabile, mereu pregătită să te îmbrățișeze cu stil! Fiecare piesă este creată cu drag și atenție, ca să-ți fie alături mult timp. Cu o abordare onesize și oversize, fiecare piesă se așază cu grație și confort pe orice siluetă.
Simo’s Ceramics este un atelier de ceramică unde bulinele dansează, culorile vesele se îmbrățișează, iar toartele, fie ele mici și drăgălașe sau mari și impunătoare, își găsesc mereu locul. Aici, formele geometrice au propria lor petrecere, transformând fiecare obiect într-un mic spectacol de artă.
Sunt Artă este tărâmul unde psihologia pozitivă se îmbină perfect cu arta. Aici toate produsele sunt create pentru a oferi un sprijin în dezvoltarea personală, un boost în gândirea pozitivă sau pur și simplu o stare de bine.
The Secret Garden este un spațiu dedicat creativității, unde arta, cărțile, revistele internaționale și publicațiile DIY se împletesc armonios. Fiecare colț este plin de inspirație, încărcat cu fanzine, benzi desenate și postere.
Asociația La Figurat reprezintă o inițiativă locală care susține muzica electronică și arta contemporană în Timișoara. Asociația beneficiază de o echipă dinamică, dedicată, cu aproximativ 10 ani de experiență profesională în organizarea și planificarea evenimentelor în Timișoara. Asociația are drept scop crearea cadrului organizatoric și legal de desfășurare a unor evenimente culturale și a unor activități artistice. Unul din cele mai importante obiective ale organizației este dezvoltarea unor noi categorii de public pentru muzica electronică și arta contemporană, creșterea consumului de cultură în rândul tinerilor.
La finalul anului 2019, a avut loc prima ediție de Harababura Fair, un târg de design contemporan și cultură vintage, desfășurat la Corner Space de la Bastionul Maria Theresia. Harababura Fair a organizat până în prezent șase ediții de târg, în diferite locații - Bastion, Casa cu iederă, Faber, Centrul de Proiecte, Palatul Ștefania, Institutul Francez. Misiunea Harababura Fair este una dedicată păstrării vieții artei meșteșugului și încurajării artizanilor să își continue participarea la târguri în orașul natal. Într-o lume în continuă schimbare, în care hiper tehnologizarea/industrializarea par să înlocuiască abilitățile tradiționale, Harababura Fair rămâne un bastion al meșteșugurilor autentice și al creației manuale.