Centrul de Proiecte
Timișoara
Expoziție

Zilele Culturii Sârbe la Timișoara

14–20 noiembrie 2024

Uniunea Sârbilor din România va organiza în vara anului 2024 o tabără internațională de artă. Lucrările care se vor realiza în cadrul taberei de către participanți artiști din România, Slovenia, Serbia, Bulgaria și Italia vor fi expuse la Timișoara în cadrul unei expoziții care va fi inclusă în seria de manifestări culturale Zilele Culturii Sârbe la Timișoara. Zilele Culturii Sârbe la Timișoara este un eveniment complex pe care Uniunea Sârbilor din România îl organizează cu regularitate. 

În cadrul Zilelor Culturii Sârbe, vor avea loc o serie de activități cultural-artistice care vor fi organizate offline și online. Manifestările se adresează nu doar comunității sârbe, dar și celor interesați de cultura sârbă, iubitorilor de cultură în general. Spectacole de folclor, un simpozion pe tema moștenirii spirituale și culturale a sârbilor, expoziție de pictură, de fotografie contemporană, dar și o expoziție documentară dedicată istoriei comune în imagini. Film documentar, teatru, concerte de muzică, târg de carte, dar şi o seară literară. De asemenea, în cadrul manifestărilor va avea loc și un simpozion dedicat Zilei Limbii Sârbe în cadrul căruia se va dialoga pe marginea importanței limbii materne, a situației predării limbii materne în școli. Nu vor lipsi concertele de muzică sacră și clasică, dar și o expoziție cu cele mai relevante articole din săptămânalul Nasa Reci, publicație a comunității sârbe. 

Uniunea Sârbilor din România este o organizație publică nonprofit, care are ca principal scop reprezentarea cetățenilor de etnie sârbă din România. În cele peste două decenii de existență, Uniunea Sârbilor a militat atât pentru conservarea identității sârbe, a tradițiilor și obiceiurilor, prin valorificarea tezaurului cultural, folcloric și etnografic, cât și pentru promovarea culturii sârbe în România și a culturii române din Serbia. Uniunea Sârbilor din România susține cultura și tradițiile sârbești, dar este preocupată și să întărească legăturile sârbilor cu românii. Printre manifestările pe care Uniunea le desfășoară cu regularitate sunt Întâlnirile prietenești ale copiilor (clasele I-IV), Festivalul European al Folclorului Sârbilor din diasporă, Taberele de creație, de istorie, obiceiuri, tradiții, Zilele Culturii Sârbe la Timişoara, Ziua Culturii Sârbe la Bucureşti, Academia Sfântul Sava, Maratonul dansului şi cântecului popular sârbesc. Simpozionul știinţific internațional Cultura materială şi spirituală a sârbilor din Regiunile multietnice si/sau periferice, Întâlnirile literare Dușan Vasiliev, Olimpiada de limba sârbă din România, Festivalul de tradiții și obiceiuri pentru copii Venaț, dar și altele.

Uniunea Sârbilor din România editează săptămânalul Naşa Reci (Cuvântul nostru) şi revista literară bianuală Knijevni jivot (Viaţa literară), anuarul Banatski almanah (Almanahul bănăţean),bi-anualul Novi Temisvarski vesnik, revista științifică Ishodista. Începând cu anul 1992, Uniunea editează cărţi în limba sârbă. Cărțile scriitorilor sârbi din România sunt realizate la Editura Uniunii Sârbilor din România.


Program

Arhivă program

Este utilă această pagină?