Centrul de Proiecte
Timișoara
Expoziție

Fă, 8 Martie?!

1–18 martie 2024

Evenimentul își propune exploarea zilei de 8 Martie, dedicată femeii. Mai înseamnă această zi ceva dincolo de festivismul marketizat, dincolo de cadouri, flori și ciocolată. Artiștii implicați în acest eveniment propun un eveniment despre problemele femeii contemporane dincolo de mormanele de cadouri și flori. O expoziție concepută în două părți, cu tematică feministă reunind viziunile unice ale artiștilor din diverse medii de exprimare artistică. Artișțtii doresc să sublinieze dualitatea dintre femeia elogiată, și cea supusă distincțiilor de gen din societatea contemporană. Fă, 8 martie!? este un manifest deghizat într-o expoziție. Femeia nu are nevoie de daruri în luna lui Marte, ci de egalitate de șanse. Fă, 8 martie!? este cadoul pentru femeia contemporană, expoziția prin care fiecare participant și vizitator face din 8 martie ziua adevărată a femeii. Evenimentul este curatoriat de artistele Daria Munteanu și VDKXNA și coordonat de asist. cercet. dr. Gabriela Robeci, Centrul de cercetare în curatoriat, istoria și critica de artă, studii patrimoniale (CICASP). Proiectul este organizat în parteneriat cu Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte și prin Uniunea Artiștilor Plastici din Timișoara.

Expun artiștii:

Diana Andreescu. Activează în Timișoara. Încă din perioada formării artistice, a manifestat preocupări în zona design-ului funcțional, design și ceramică cu orientare estetică.

Regina Damian. Este o artistă din Rusia care și-a găsit căminul în România, devenind un membru activ al comunității artistice din Timișoara, contribuind la diversitatea culturală a orașului, fiind implicată în coordonarea și organizarea evenimentelor culturale.

Bianca Dan. De loc, din Drobeta Turnu-Severin, activează în Timișoara. Pentru Bianca Dan, arta este un instrument al activismului. Prin intermediul acesteia, artistul capătă o voce puternică care poate produce schimbări în societate.

Dragoș Ionuț. Artistul asumă identitatea intitulată DRGXP, se axează pe serigrafie, desen și modă. Dragoș Ionuț este preocupat de tendințele din social media, de impactul acestora. De asemenea, este preocupat de felul în care consumerismul afectează societatea, pe fiecare individ în parte, dar și comportamentul social.  

Vivien Fritz. Născută la Chicago, s-a specializat pe grafică publicitară și de carte la Timișoara, unde și-a conturat o creație artistică cu subiecte legate de egalitatea dintre sexe, relațiile interumane, protejarea mediului, conexiunea dintre natură, animale și om.

Ritta Hertz & Bab. Ritta Hertz și Bab creează lucrări în colaborare din 2023. Ritta a studiat Pedagogia artei și lucrează ca restaurator, iar Bab este creator de artă interactivă mixed-media, bazată pe ideea de activare a simțurilor publicului prin participare.

Mercedes Makai. Este o pictoriță din Timișoara. Preocupările artistice se concentrează pe ansamblul sentimentelor personale, Mercedes Makai considerând că arta este o vindecare pentru suflet.

Daria Munteanu. Născută la Piatra-Neamț, a studiat Artele la București și Timișoara. Este pasionată de teme legate de originea sa, precum și de feminism ca mișcare independentă, dar și ca mișcare artistică.

Adrian Oncu. Născut în Pancevo, Serbia, activează în mediul artistic din Timișoara. Lucrările lui Adrian Oncu tratează teme precum inegalitatea de gen, homofobia, rasismul și efectele poluării.

Oana Rusu. Lucrările Oanei Rusu sunt în zona desenului expresiv și narativ, folosind tehnica în creion și cărbune. 

Elizabeta Trankulov. Activează în zone ale artei vizuale, tradițională, dar și digitală). Preocupările artistice și profesionale sunt în zona design-ului grafic, al picturii și fotografiei. 

Mădălina-Elena Trofin. Născută la Petroșani, a studiat artele la Timișoara. Lucrările ei folosesc lumina, preocupată de efectele artificialului asupra psihicului uman. Mădălina-Elena Trofin este preocupată de raportul dintre percepție și artă. 

Cătălina Ungureanu. Născută în București, a studiat Artele vizuale în Regatul Unit al Angliei, la Universitatea din Falmouth și în București. Abordează teme precum religia, dictatura și existențialismul. Se inspiră din literatură, film, filozofie și experiențele personale. 

Rebeca Ulici. Este un sculptor, s-a născut în Arad și s-a stabilit în Timișoara. Sculptura este mediul artistic în care se exprimă. Este preocupată de portretistica realizată în material ceramic, textil, ipsos etc.. Creează obiecte ceramice sculpturale, dar și instalații de artă.

VDKXNA. Este o pictoriță din Timișoara. Abordează subiecte diverse, cu un interes deosebit pentru curentul feminist. Tehnicile artistice în care se manifestă sunt de la pictură la instalație. 

*Lucrarea din deschidere este semnată de Cătălina Ungureanu 

 


Program

Arhivă program

Este utilă această pagină?