Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

JazzyBIT

Organizator
JazzyBIT
Perioada
3 noiembrie 2023-19 noiembrie 2023
Suma solicitată
14.430 lei

JazzyBIT este un trio format din Teodor Pop (pian, claviaturi), Mihai Moldoveanu (bas) și Szabó Csongor- Zsolt (tobe) și activează pe scena muzicală din anul 2012. Este o trupă de muzică - un melanj de jazz, rock, blues, latin și funk. Tupul își descrie stilul ca fiind loud jazz. Sună ca și cum Hiromi ar cânta cu Snarky Puppy, dar în trio. All About Jazz compară JazzyBIT cu Esbjörn Svensson Trio. În 2014, trupa a lansat albumul de debut Touch the Sky, urmat de albumul Horizon în 2016. În 2021, JazzyBIT a lansat al treilea album Drive, album mixat în New York City la The Bunker Studio de către John Davis (basistul trupei Jojo Mayer / Nerve) și masterizat de către Alex DeTurk, ambii laureați cu premiul Grammy pentru cel mai bun album instrumental de jazz în 2019.

Trupa desfășoară o bogată activitate concertistică, numărând peste 300 de concerte în aproape 12 ani de activitate. Până în prezent, JazzyBIT a concertat în 19 țări de pe trei continente, participând la câteva dintre cele mai renumite festivaluri de jazz din lume precum Blue Note Jazz Festival New York, Jarasum International Jazz Festival în Seul (Coreea de Sud), Festival Eurojazz în Mexico City (Mexic), Katara European Jazz Festival în Doha (Qatar), A to JazZ Festival în Sofia (Bulgaria), Belgrade Jazz Festival în Serbia, Vilnius Mama Jazz Festival în Lituania și mai multe apariții la Gărâna Jazz Festival și Jazz in the Park în Cluj-Napoca. JazzyBIT cântă și cluburi de jazz cu tradiție precum Porgy & Bess (Viena), Reduta Jazz Club (Praga), Sunset Sunside (Paris), PizzaExpress Jazz Club (Londra) sau Budapest Jazz Club. Pe lângă circuitul jazz, trupa a cântat și în cadrul unor festivaluri de muzică precum festivalul Sziget din Ungaria, Exit din Serbia sau Untold din România, dar și în cadrul unor cluburi cunoscute din circuitul european, precum A38 din Budapesta sau Control din București.

Fondatorul trupei Teodor Pop s-a îndrăgostit de pian la vârsta fragedă de 4 ani, a studiat muzica clasică până la 14 ani. A urmat cursurile de jazz din cadrul Școlii Populare de Arte Francisc Hubic din Oradea. În 2001, a obținut un certificat de acreditare în jazz. Un an mai târziu s-a mutat la Timișoara unde a cântat jazz și blues în mai multe proiecte. În 2004, a câștigat premiul pentru cel mai bun pianist în cadrul Concursului Iuliu Merca din Cluj-Napoca. A fost distins cu premiile Fundației Culturale Jazz Banat: Pianistul anului (2017, 2022), Formația anului - JazzyBIT (2016), Discul anului - Drive (2022). Fundația Culturală Muzza i-a oferit Premiul de Debut - JazzyBIT (2013). Teodor este singurul artist român Nord Keyboards.

 

Trupa JazzyBIT a fost invitată să susțină două concerte la Blue Note Jazz Club în Beijing și Shanghai. Blue Note Jazz Club este o rețea de cluburi de jazz de elită în orașe precum New York, Tokyo, São Paulo sau Rio de Janeiro. JazzyBIT a susținut în 2019 două concerte în renumitul Blue Note Jazz Club din New York, primul club din prestigioasa rețea, fondat în 1981. În cadrul concertelor din Beijing și Shanghai, JazzyBIT va cânta compozițiile de pe ultimul album Drive, lansat la finalul anului 2021. Invitația din partea Blue Note Jazz Club China de a susține concerte în două dintre cluburile din prestigioasa rețea este o confirmare a valorii trio-ului timișorean JazzyBIT, activ încă din 2012. Teodor împreună cu colegii de trupă au cântat muzica lor originală pe scena prestigioase din 19 țări de pe trei continente. Oportunitatea de a concerta pentru prima dată în China e un prilej pentru trupa timișoreană de fi ambasadori ai Timișoarei Capitală Europeană a Culturii.

Blue Note Jazz Club este cel mai renumit lanț de cluburi de jazz la nivel mondial. Ca structură, există 9 cluburi Blue Note în lume (New York, Napa, Hawai, Rio, Sao Paulo, Beijing, Shanghai, Tokyo și Milano), dar și evenimente conexe organizate sub tutela Blue Note, cum ar fi Blue Note Jazz Festival din New York sau Blue Note Jazz Cruise. Prestigioși artiști de jazz de talie mondială sunt performează în cadrul acestei rețele de cluburi. Pentru JazzyBIT invitația în cadrul Blue Note este o validare a valorii muzicale. Pe lângă faptul că vor cânta la prestigiosul club, JazzyBIT va intra astfel în lumea jazz-ului mondial, conectându-se cu artiști și specialiști din domeniu. La invitația și în organizarea ICR Beijing, trupa va susține o conferință pe tema culturii românești în străinătate, axată pe Timișoara - Capitală Cultural Europeană 2023.


Distribuie
Este utilă această pagină?