Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Victor Ion

Organizator
Victor Ion
Perioada
8 aprilie-24 aprilie 2024
Suma solicitată
18.129 lei

Victor Ion s-a născut la Târgu Mureș, în prezent, fiind în ultimul an de studii de licență la Universitatea de Vest Timișoara, specializarea Media Digitală. În timpul liceului, a fost implicat în activitățile Interact Târgu Mureș, organizație în care a fost și vice-președinte pentru un an. În cadrul Interact, a ocupat și poziția de graphic designer pentru dezvoltând astfel o pasiune pentru artă vizuală.

În ultimii ani de liceu, a început să creeze artă vizuală, dar a ales să studieze Media Digitală. A efectuat un internship în carul unei companii internaționale în domeniul de graphic design. Anul 2023, în contextul Capitalei Europene a Culturii, a însemnat și o serie de oportunități profesionale pentru Victor Ion. Pe parcursului anului 2023, a lucrat ca mediator cultural pentru expozițiile Chronic Desire și după SCULPTURĂ/SCULPTURĂ după. De asemenea, s-a implicat activ în activități de voluntariat în cadrul programului cultural de voluntariat din 2023 acoperind o paletă largă de activități culturale. A coordonat echipa de voluntari pentru Festivalul de film și cultură balcanică Taifas, organizat de Asociația Contrasens. În cadrul Contrasens, a parcurs și un program de formare în domeniul educației cinematografice. Ca urmare a acestor experiențe, pasiunea sa pentru cultură s-a conturat și mai clar.  În prezent, colaborează cu Asociația Culturală Contrasens pentru proiectele de educație. Victor Ion este preocupat de explorarea în domeniile artistice, acordând o atenție aparte muzicii, pasiunii pentru film și fotografiei.

În cadrul mobilității, Victor Ion va participa la activitățile desfășurate în cadrul Cinemateca Junior (programul pentru tineri), organizate de asociația Os Filhos de Lumière din Lisabona (Portugalia). Programul este găzduit de Cinemateca Portuguesa - Museo do Cinema. Os Filhos de Lumière este o asociație membră a consorțiului de educație cinematografică- CinEd. Printre scopurile asociației se numără și explorarea de noi metode și instrumente în domeniul educației prin film. În cadrul mobilității, Victor Ion va lucra îndeaproape cu echipa de coordonare a proiectului de cooperare european, CinEd. După vizita la Lisabona, Victor Ion va implementa la Timișoara cunoștințele dobândite în cadrul mobilității, scopul fiind îmbunătățirea practicilor educaționale ale Asociației Contrasens. Printre direcții se numără, spre exemplu, dezvoltarea unor instrumente concrete precum fișe de activități care vor putea fi aplicate evenimentelor și proiectelor derulate de organizație.

Victor Ion își propune să dezvolte o strategie pentru promovarea filmelor de patrimoniu în context educațional. Experiența instituției Cinemateca Portuguesa în medierea filmului de patrimoniu îl va ajuta să aibă o perspectivă nouă în ceea ce privește publicul tânăr și strategiile de apropiere și implicare a acestuia. Colecția de filme CinEd, filme de patrimoniu, vor fi programate pentru a fi vizionate în școli din Timișoara. Scopul fiind construirea unei legături a comunității cu patrimoniul cinematografic. Obiectivul este viabil mai ales în contextul succesului de care se bucură cinematografele Victoria și Timiș, devenind ambele puncte nodale ale comunității. Mobilitatea de care va beneficia Victor va avea are loc în perioada 8-26 aprilie, în Lisabona (Portugalia) și este găzduită de Cinemateca Portuguesa - Museo do Cinema.


Distribuie
Este utilă această pagină?