Arcadie Botnaru locuiește în Republica Moldova și este educator și cercetător independent. Practica sa se situează la intersecția dintre educație, artă și activism civic; in-formată din diverse ontologii post și metodologii experimentale de cercetare-creație. Deține studii de licență în psihologie și master în învățare experențială. În practica sa, Arcadie Botnaru explorează co-relația dintre etică și estetică – cum modelează cosmo(s)viziunea lumea mat(t)erială și vice-versa. Din 2016, co-organizează și co facilitează programe educaționale non-formale adresate tinerilor și lucrătorilor din domeniile culturii și ale educației. În cadrul acestora, abordează subiecte legate de justiție socială prin prisma învățării experențiale și învățării prin artă. Arcadie încearcă să intervină critic în procesul de (co-)producție culturală al subiectivității colective. În activitatea sa de cercetare, explorează domeniile educației și culturii prin prisma teoriilor post-umaniste și ale Noilor Materialisme. Prin textele sale academico-speculative, Arcadie vorbește despre necesitatea de-centrării educației și culturii centrate pe Om pentru actualizarea unei democrații cu adevărat cosmopolite. În același timp, prin scrierile sale, Arcadie caută să democratizeze procesul de cercetare în sine, re-situându-l dincolo de academie.
Scopul mobilității este aprofundarea medierii culturale prin implicarea timp de 4 săptămâni în activitatea a trei asociații culturale din Timișoara care sunt specializate și activează în zona activităților de educare prin artă. Explorarea (non)metodologiilor de conceptualizare și comunicare a artei și culturii pe care le folosesc asociațiile-gazdă, mai cu seamă, în lucru cu grupurile vulnerabile. Prin intermediul mobilități, Arcadie Botnaru este interesat de modul în care se re-gândesc spațiile culturale din spații de consum de artă și cultură în spații de (co)creație, despre cum se deschid spațiile culturale pentru un public mai larg și mai divers, cum putem aduce arta și cultura în spații mai puțin asociate cu arta și cultura, cum ar fi zonele industriale, cele suburbane și zonele rurale.
Obiectivul: cunoștințele obținute vor folosi inițiativei Cultural Matters pe care Arcadie Botnaru, împreună cu Mădălina Ciocanu (co-autoare invițiativei), dar și alți artiști/artiste locale, și-o propune spre realizare în câteva localități rurale din Republica Moldova. Inițiativa va consta în desfășurarea unor ateliere de artă și gândire critică pentru comunitățile din acele localități cu scopul de a invita comunitățile la dialog despre arta și cultura contemporană. Nu în ultimul rând, participarea în mobilitate vor ajuta la stabilirea și consolidarea relațiilor de colaborare cu asociațiile din Timișoara.
Programul Cultural Matters propune concepte despre artă și cultură în comunitățile rurale din Republica Moldova cu scopul de a diversifica discursul actual asupra artei și culturii prin includerea de noi voci. Crearea un spațiu de experimentare artistică pentru a re-gândi arta într-o cheie nouă, mai inclusivă. Dialogul cu grupurile vulnerabile targhetate prin programul Cultural Matters, dat fiind faptul că asociațiile gazdă din Timișoara au o experiență în implementarea de proiecte cu astfel de obiective.