Teodora Borghoff, expert relații comunitare și incluziune socială în cadrul Echipei Curatoriale Timișoara 2023, a participat la întâlnirea din România a rețelei AccessibleEU, unde a prezentat realizările privind incluziunea socială în cadrul programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.
„În Timișoara culegem roadele muncii unor oameni solidari și pasionați de munca lor. Efervescența anului 2023 în Timișoara, bogăția patrimoniului și dedicarea unor echipe interdisciplinare au rezultat în crearea unor experiențe culturale deosebite, atât pentru vizitatorii tipici cât și pentru cei cu nevoi speciale. Implicarea comunității locale a persoanelor cu diverse abilități este esențială, aducând valoare orașului. Proiectele culturale puse în practică de către echipe mixte, cu diferite perspective și abilități au rezultat în experiențe peste așteptări, pe care le putem prezenta cu mândrie la nivel european.”
Programul cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii a cuprins și proiecte care contribuie la accesibilizarea culturii pentru public divers nu doar în gusturi, ci și în experiențe senzoriale și abilități. Turiștii nevăzători, dar și elevii din învățământul special pot explora patrimoniul al orașului, atât clădiri, cât și monumente simbolice și trasee ale Revoluției din 1989 în forma de machete 3D și hărți tactile, cu ajutorul proiectelor Timișoara4all și Memorialul Interactiv al Revoluției.
Cu sprijinul voluntarilor din comunitate, turiștii nevăzători pot experimenta orașul și locurile favorite ale localnicilor în viteza bicicletelor tandem puse la dispoziție prin proiectul Timișoara prin alți ochi.
Proaspăt redate comunității, Cinema Victoria, Cinema Timiș, dar și Galeria Bastion 3 sunt spații care oferă facilități de accesibilizare. La fel și Muzeul Apei, FABER, Sala 2 a Teatrului Național sunt adaptare nevoilor persoanelor cu dizabilități, având trasee fără bariere și toalete adaptate.
Teatrul Basca este un spațiu independent care s-a specializat în organizarea de reprezentații teatrale proprii sau invitate din țară care sunt accesibile și pentru publicul cu deficiențe vizuale sau auditive. Asociația Kabaitan a documentat anul Capitalei Europene a Culturii din patru perspective inedite.
Deschiderea Timișoara 2023 și Timișoara 2023. Celebrarea orașului au fost și ele două sărbători incluzive. S-au luat multiple măsuri care să crească gradul de accesibilitate al spațiilor și evenimentelor din program. În cadrul celor două evenimente mai multe spații au fost amenajate pentru a fi accesibile persoanelor cu dizabilități: rampe mobile, toalete adaptate, trasee fără bariere la anumite expoziții, filme sau concerte.
La ceremonia oficială de Deschidere a fost amenajat un podium metalic dotat cu bare de sprijin și o rampă care facilitează vizibilitatea scenei pentru persoanele care folosesc fotoliu rulant precum și un spațiu de siguranță pentru persoane cu alte tipuri de dizabilități. Iar, în premieră la Timișoara, persoanele cu deficiențe de auz din public au beneficiat de interpretarea artistică a concertelor din Piața Unirii de către Lavinia Chițu, una dintre puținele interprete de concert în limba semnelor române.
Mai sunt câteva zile până la Timișoara 2023 la nesfârșit și în cadrul evenimentului oficial sunt asigurate facilități de accesibilizare, printre care podium înălțat care crește gradul de vizibilitate la concertele din Piața Unirii, interpretare în limba semnelor române, toalete adaptate, spațiu de odihnă și transport adaptat în colaborare cu Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara.
Următoarea întâlnire AccessibleEU va avea loc în 6 decembrie la Timișoara. Mai multe detalii aici.