Centrul de Proiecte
Timișoara
Timișoara 2023
29 septembrie 2023

Timișoara 2023 deschide lumea artei

Două dintre lucrările comisionate pentru expoziția „Chronic Desire – Sete cronică” vor fi prezente în cadrul Bienalei Jogja 17 2023, din Indonezia.
Chronic Desire – Sete cronică

Începând din 6 octombrie, lucrările O muncă din iubire de Anca Bucur și Când pietrele vorbesc… de Anca Benera și Arnold Estefan, care au fost comisionate pentru expoziția Chronic Desire – Sete cronică, vor fi expuse la bienala indoneziană Jogja 17 2023. Sub tema “TITEN: Embodied Knowledges, Shifting Grounds”, ediția din acest an a bienalei va prezenta lucrările a peste 70 de artiști, arhitecți, cercetători și producători culturali din diferite medii culturale din Europa și Asia. Expoziția aduce elemente inedite care creează o legătură între arta contemporană și comunitate.

Vernisată pe 17 februarie, în cadrul Deschiderii Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii, expoziția Chronic Desire – Sete Cronică a fost deschisă până în 23 aprilie. Peste 23.000 de vizitatori au văzut cele 34 de lucrări expuse în patru locații emblematice din Timișoara: Comenduirea Garnizoanei Timișoara, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”, Palatul Ștefania și Bastionul Maria Theresia. Expoziția a fost organizată de Centrul de Proiecte și curatoriată de Cosmina Goagea, Corina Oprea și Brîndușa Tudor, membre ale Echipei Curatoriale Timișoara 2023.

Lucrarea Când pietrele vorbesc… (2023) constă într-o serie de pietre de diferite dimensiuni, pe suprafața cărora sunt gravate mesaje ce ne amintesc de instrumentalizarea climei și comodificarea ei de către agricultură și tehnologia militară. În 2022, multe părți ale lumii au fost afectate de secetă sau de inundații severe. Europa se afla în mijlocul celei mai grave secete din ultimii cinci sute de ani. Când râurile au devenit imposibil de navigat, au scos la suprafață un tip de semne hidrologice cunoscute sub numele de Hungersteine (pietrele foamei).

Instalația O muncă din iubire (2023) este un proiect artistic al cărui cadru de cercetare urmărește munca femeilor în societățile rurale postsocialiste și contribuția lor la procesul de reproducere socială a acestor societăți. Situând un context geo-istoric local, proiectul pune în legătură munca domestică cu cea agricolă, elaborând o viziune materialistă a poziției subordonate a femeilor ca membre ale familiei și muncitoare. De la apartenența de clasă și structura nucleară a familiei la relația contradictorie cu pământul și mediul înconjurător, instalația O muncă din iubire încearcă să surprindă mai multe aspecte ale procesului de socializare al femeii și de afirmare a subiectivității acesteia.


Distribuie

Contact Presă

Anderka-Maria Iancea
Comunicare și relații publice
comunicare@centruldeproiecte.ro
+40711.931.123
Este utilă această pagină?