Centrul de Proiecte
Timișoara
Timișoara 2023
25 septembrie 2023

Patrimoniul, în focusul Forumului Medierii Culturale

Centrul Cultural Clujean, în parteneriat cu Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, organizează a 5-a ediție a Forumului Medierii Culturale. Evenimentul se va desfășura anul acesta la Timișoara, în perioada 4-6 octombrie 2023.
Timișoara – Capitala Europeană a Culturii găzduiește Forumul Medierii Culturale

Sub tema Patrimoniu atemporal, ediția din acest an explorează potențialul de mediere culturală al patrimoniului, pentru a genera conexiuni între generații și a însufleți spiritul de comunitate și aprecierea pentru moștenirea culturală.

„Medierea culturală în legătură cu patrimoniul este o formă de interpretare, de traducere în limbaj contemporan și accesibil a intențiilor și deciziilor din trecut. Ne oferă o înțelegere aprofundată a felului în care s-au format comunitățile, identitatea sau mentalul colectiv. Ne ajută să ne descoperim pe noi înșine și să ne conectăm la esența umană, indiferent de generația din care facem parte. Medierea culturală a patrimoniului poate fi un liant social, iar stimularea acestor practici poate influența în mod pozitiv viitorul pe care ni-l creăm.”

— Raluca Bugnar, organizatoare Forumul Medierii Culturale

Forumul se adresează operatorilor culturali – educatori, mediatori, cercetători, studenți, artiști, asistenți sociali – și tuturor entuziaștilor culturali interesați de legătura dintre cultură și educație și potențialul patrimoniului cultural în acest context.

Deschiderea Forumului Medierii Culturale va avea loc în 4 octombrie, printr-o sesiune organizată în format fizic la Cazarma U din Timișoara, între orele 10:00 și 12:00, și transmisă live pe pagina de Facebook a Centrului Cultural Clujean. Aceasta va fi urmată de un atelier de sustenabilitate economică pentru proiecte de patrimoniu. Zilele de 5 și 6 octombrie propun un format itinerant și explorează proiecte aflate în desfășurare în Timișoara, implementate de către organizații locale.

    Programul va explora teme precum:

  • Al cui e patrimoniul? Care sunt instituțiile sau entitățile care promovează drepturile publicului la patrimoniu și se asigură de respectarea responsabilităților privind patrimoniul?
  • Cum discutăm împreună cu copiii și tinerii despre relevanța patrimoniului și despre sisteme diferite de valori între o comunitate și la alta?
  • Cine facilitează cu succes accesul la patrimoniu? Cât de longevive sau, dimpotrivă, sporadice sunt inițiativele de mediere culturală a patrimoniului care au avut un impact asupra publicului (în special cel tânăr)?

Participarea la Forumul Medierii Culturale este gratuită, pe baza înscrierii prealabile în program.

Înscrie-te la Forumul Medierii Culturale #5 >>

Ediția din acest an a Forumului Medierii Culturale este asociată platformei Power Station, componenta Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” dedicată creșterii capacității sectorului cultural, implementată de Centrul de Proiecte Timișoara.


Forumul Medierii Culurale #5
Distribuie

Contact Presă

Anderka-Maria Iancea
Comunicare și relații publice
comunicare@centruldeproiecte.ro
+40711.931.123
Este utilă această pagină?