Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023

Întâlnirea regională a revistelor literare la Timișoara

Organizator
Magyari Sára
Perioada
august 2023-decembrie 2023
Valoarea bursei
12.000 lei

În anul în care Timișoara este capitala culturală a Europei, ar fi potrivită o întâlnire regională a revistelor literare maghiare din Timișoara, Arad, Oradea, Cluj-Napoca, Novisad, Szeged, Debrețin și Békéscsaba. Programul va avea două etape: în prima fază, o masă rotundă cu recitaluri unde sunt invitați toți iubitorii de literatură, fiind un program deschis publicului. În a doua fază, un workshop pentru a  problemele actuale care se ivesc în munca de zi a revistelor, și cu posibilitatea de a prezenta programa de tip best practice din comunitățile majoritare și minoritare. 

În proiect vor participa jurnaliști din redacții din România. Masa rotundă va fi un eveniment deschis la care publicul din Timișoara va avea acces liber. Pe lângă schimbul de experiență, jurnaliștii vor avea ocazia să lucreze împreună în proiecte comune, iar comunitatea va avea un model de bună funcționare a revistelor literare în etnosferă. 

Magyari Sára este conferențiar universitar la Universitatea Creștină Parțium din Oradea. Este lingvist, antropolog, jurnalist. Magyari Sára are rubrici în diferite publicații precum cotidinalul Nyugati Jelen din Arad, rubrica Női szemmel – tisztán tudományos talajon (Prin ochii femeii – pe baze științifice curate, rubrică de umor); la revista culturală Újvárad din Oradea - Tandem (articole scrise în tandem cu personalități culturale sau din domeniul cercetării); la Radio România Timișoara - A szó veszélyes fegyver – beszélgetés nyelvről, emberről, kultúráról (Cuvântul, o armă periculoasă – conversații despre limbă, om, cultură).

Magyari Sára a studiat la Oradea, la Liceul Pedagogic I. Vulcan și la Colegiul de Presă Ady Endre, paralel a studiat dansul la Școala Populară de Arte din Timișoara. A urmat Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca. A fost învățătoare la Dumbrăvița apoi la Liceul Teoretic Bartók Béla din Timișoara, apoi profesor de limbă și literatură maghiară la Școala Generală nr. 26 și la Liceul Bartók. În perioada 2011–2013, a predat limba și cultura maghiară la Universitatea de Vest din Timișoara.

Magyari Sára predă limba și cultura maghiară pentru români, a scris diferite manuale, dicționare, metodică pe acest domeniu (vezi https://magyartanszek.partium.ro/ro/cadre-didactice/magyari-sara-dr). Din anul 2003, este președintele asociației Biroul de Consiliere și Formare Start unde a realizat mai multe proiecte culturale, naționale și internaționale. A publocat o serie de cărți, ultimele publicate fiind Takázás (A bate toaca, Ed. MÚRE 2018), Sügérségtől incelekig – női szemmel (De la bibanul cel mare până la inceli – prin ochii femeii, Ed. Holnap 2021).


Distribuie
Este utilă această pagină?