Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023

Timișoara Through The Lens

Organizator
Andrei Mateescu
Perioada
august 2023-decembrie 2023
Valoarea bursei
12.000 lei

Ca membru activ al comunității fotografice românești de mai bine de o decadă, îmi propun să atrag atenția asupra acestei comunități care, din păcate, nu a primit încă recunoașterea pe care o merită în plan local, în ciuda artiștilor talentați ce fac parte din ea. În ceea ce privește Timișoara, proiectul meu constă în cercetarea comunității existente în oraș, cu îndrumarea unor operatori culturali locali, galeriști și coordonatori de spații. Voi vizita Timișoara pentru a discuta cu operatorii culturali locali pentru a mă îndruma în descoperirea scenei de fotografie timișoreană. Din cercetările personale realizate până acum pentru site-ul pe care îl coordonez photographyinflux.ro am identificat mai 4 artiști timișoreni interesați de practica fotografică: fi Levente Kozma, Sergiu Sas, Mădălin Marienut și Gabriel Amza. Scopul acestui demers este de a identifica mai mulți artiști timișoreni care lucrează sau integrează imaginea fotografică în proiectele lor, fie la nivel formal, fie la nivel conceptual. 

Artistul Mădălin Marienut predă chiar cursuri de istoria fotografiei la Facultatea de Arte şi Design și întâlnirile cu acesta mă vor îndruma spre alte istorii locale. După această etapă inițială, urmează o serie de interviuri, vizionări și vizite de atelier prin care intenționez să obțin o imagine de ansamblu asupra creației fotografice din Timișoara. Acest pas premergător reprezintă fundamentul pentru realizarea materialelor audio care vor fi încărcate pe platforma photographyinflux.ro, alături de alte proiecte sau artiști relevanți din această scenă artistică. 

Materialele audio, însoțite de interviuri publicate și profile de artiști vor fi o resursă valoroasă pentru cei interesați de fotografia contemporană românească. Acestea vor oferi audienței oportunitatea de a explora perspectivele artistice și de a înțelege mai bine conceptele, temele și abordările inovatoare ale artiștilor din Timișoara. Concomitent cu aceasta, voi realiza și un text extins care va aborda în detaliu întregul proiect expozițional planificat la Art Encounters de către SwitchLab în perioada septembrie - octombrie. Articolul va explora și pune în relație specificitățile creației fotografice contemporane românești în general. Acesta va oferi o perspectivă amplă asupra evoluției și contribuției artiștilor din domeniul fotografiei în peisajul cultural românesc, evidențiind și valorizând diversitatea stilistică și conceptele inovatoare abordate în această formă de expresie artistică. Acest text va fi publicat în revista ARTA online și varianta print, dedicată recenziilor de expoziții naționale. 

Un aspect esențial al proiectului este să evidențiez colaborarea și sinergia dintre operatorii culturali locali și artiști. Prin intermediul interviurilor și vizitelor de atelier, voi explora procesele creative, provocările și viziunile fiecărui artist fotograf. Ținând cont de experiența mea ca artist fotograf și autor cu focus pe fotografia românească, documentarea fotografiei timișorene și a evenimentelor dedicate fotografiei ce se vor desfășura pe perioada vizitelor mele, consider că vor aduce un plus de vizibilitate scenei prin colaborarea cu cele 2 platforme (revista ARTA si platforma photographyinflux.ro).

Andrei Mateescu a studiat în cadrul departamentului Foto-Video al UNAB (BFA 2010, MFA 2012), cumulând pe scena autohtonă o activitate de mai bine de 11 ani ca artist și operator cultural interdisciplinar. Și-a asumat astfel în comunitatea fotografică rolul de artist, galerist, curator, jurnalist, manager proiect cultural, coordonator spațiu artist-run. Include frecvent, atât în practica sa artistică cât și cea jurnalistică, polemicile ce stau la baza gândirii (post)fotografice din societatea contemporană. Ca expozant optează frecvent pentru realizarea unor instalații fotografice conceptual-minimale.

În anul 2022 a fondat Romanian Contemporary Photography INFLUX (photographyinflux.ro) cu rolul de a oferi o platformă și resursă online dedicată comunității fotografice din România. Tot în 2022 a preluat coordonarea spațiului CAV Multimedia, cu scopul de a realiza un program axat pe practici time-based media.

Un nativ al notoriilor blocuri gri, și-a manifestat devreme interesul fotografic față de sincretismul și relațiile delicate ce articulează țesătura peisajului urban contemporan. Preocuparea pentru limitele mediului de preferință se face și ea mereu simțită în lucrările sale. Un exemplu timpuriu e dat de manipularea din seriile Multilateral, HYPER și Rezidențial, care abordează dificilul mediu urban Est European. Alte proiecte fotografice notabile pe care le putem aminti sunt gray(Gy), Index, A.M. A.M. sau Like Water Under the Bridge.


Distribuie
Este utilă această pagină?