Proiectul urmărește conceptual și poetic trăsăturile și transformările unui spațiu limitrof, în care marginile care împart și tensionează de regulă categoriile aici și dincolo sunt relativizate de proximitatea apei, în dinamicile de ciocnire și intersecție ale apelor și teritoriilor din zonele de graniță ale Deltei Dunării. Delta e un spațiu de frontieră în care, nu foarte demult, s-au mai putut modifica granițe parțial vernacular – prelungirea relativ discretă, nu tocmai autorizată, a unui dig din Sulina a dus la “câștigarea a 200 metri de teritoriu în plus, prin lățirea unui golf al plajei” (conform unui ghid din deltă, acum câțiva ani).
Concret, proiectul ordonează speculativ o colecție de materiale în creștere, rezultată din rutine de observație și acțiune din timpul unor călătorii recurente, anuale, în Delta Dunării (fotografii, texte, înregistrări audio, acțiuni documentate și intervenții). Arhiva deja existentă va fi completată de material colectat în călătoria din deltă de anul acesta. Acest proiect ar organiza mai multe direcții si materiale acumulate în ultimii 3 ani în călătorii recurente în Delta Dunării.
Ca direcții de lucru, o lucrare sonoră (eseu sonor) pornind dinspre material audio care urmărește comunitatea eterogenă a ghizilor turistici locali, organizatori de tururi cu barca în Delta Dunării – pescari contemplativi, povestitori volubili, istorici, ornitologi amatori, împinși de lipsa oportunităților economice din zonă înspre turism. Pentru câteva ore, un grup format arbitrar împarte intimitatea unei bărci mici, în timp ce e ghidat prin canale de apă înguste și prin informații labirintice: pescuit, mitologie și bârfă locală, istorie – de la relatări spontane, poetice sau informate, până la predici la megafon despre iubire și teritoriu, întrerupte de muzică la radio.
Cu atenție către mediul radiofonic, în pregătirea lucrării sonore voi urmări materialele din cadrul proiectului Microfonul Vagabond – un program de transpunere radiofonică a literaturii de călătorie din perioada 1932-1935, din Arhiva Societăţii Române de Radiodifuziune, care prezenta reportaje și însemnări de călătorie ale unor scriitori români. Lucrarea va fi astfel structurată în jurul unor texte de drum scrise de mine pe parcursul călătoriilor recurente și a unor înregistrări sonore ale diferitor ghizi (culese în timpul deplasării în Deltă din acest an sau colectate în anii trecuți).
Material va fi prezentat în cadrul expoziției și, într-o variantă fragmentată, performativă, ca plimbare sonoră (între Bega și preajma pieței Traian). O serie de lucrări / instalație (plasate în interior și în spațiile cu apă din grădina Muzeului), pornind de la calitatea sculpturală a materialelor folosite în zonă – unelte de zi cu zi găsite în bărcile pescarilor sau pe pontoane construite de ei - construcții practice agregate accidental în sculpturi vernaculare și instalații pe marginea malului. Instrumentele pescarilor au o performativitate încorporată, vorbesc imediat despre suprafețele cu care au fost în contact (vânt, soare, apă, mâini, pești), evocă întrezăriri cinematice de acțiuni. Un video/sculpturi care documentează acțiunea de traversa o graniță (nemarcată), încorporând-o într-un obiect: printr-o practică de mers materializat, construiesc un obiect folosind materiale găsite exclusiv în timpul unei traversări de graniță – spre exemplu între două sate din deltă). O lucrare video pornind de la condiția hibridă specifică animalelor din Deltă – animalele sunt mult mai prezente în spațiul public decât în alte zone agricole, datorită unei combinații de factori geografici, economici și sociali. Relația dintre oameni și vaci, șacali, cai, câini conține o tensiune particulară între libertate și neglijență.
Ioana Gheorghiu folosește text şi instrumente din artele vizuale pentru a opera în interstiţiile dintre limbaj, sunet şi corp. Dinspre o abordare conceptuală rizomatică și lentă, îmbină o practică speculativă cu documentarea pe termen lung. Reglează poetic-concret cazuri injuste pentru animale sau păsări. Foloseşte formate ca debate (cadru performativ inspirat de competiţiile de debate academic) sau partituri muzicale. Sonor, compune secvenţe cu afinitate pentru teatru radiofonic și poezie sonoră.
A activat în cadrul unor platforme locale de cercetare performativă de lungă durată şi a participat la seminare de performance intensive internaţionale ca Abandoned Practices (Praga), danceWEB Viena (în cadrul ImPulsTanz - Vienna International Dance Festival) ş.a. A participat în expoziţii şi a prezentat performance-uri individuale şi de grup la mottobooks Berlin, Asociația Minerva Cluj, NEW NOW art space Frankfurt, Rosas Studios Bruxelles, Centrul Național al Dansului Bucureşti, tranzit Bucureşti, galeria Anca Poteraşu, WASP, Lateral Art Space şi Pilot – Fabrica de Pensule Cluj, Centrul Cultural Chorbadjisko, Laboratorul de Imunologie Bucureşti, Atelier 35, Spaţiul Platforma (MNAC), Alfred ve dvore Theatre Praga, CIAC Pont-Aven.