Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023

Ecologii ale intimității

Organizator
Dorin Cuciov
Perioada
august 2023-decembrie 2023
Valoarea bursei
12.000 lei

Propun dezvoltarea unui mediu interactiv și imersiv, bazat pe conceptul de intimități personale și colective. Intenționez crearea unui spațiu dinamic și viu, o cameră care respiră, în care pereții pulsează și se contractă răspunzând calităților afective și emoționale din sunetul unei voci umane. Voi colecta lenjerie de pat donată care apoi va fi meticulos cusută/asamblată și apoi montată în spațiu, devenind o mărturie vie a interconectării intimităților și narativelor personale. Îmi propun să creez o experiență unică în care mediul în sine devine un participant în dinamica emoțională a spațiului. Prin adunarea cearșafurilor personale și cusătura acestora împreună, se creează un ecosistem care simbolizează interacțiunea dintre experiențele noastre personale/intime și dinamica socială mai largă. 

Proiectul invită comunitatea locală de artiști să contribuie/doneze cearșafuri, participând astfel la crearea unei pânze mari care acoperă o întreagă cameră. În spatele acestei pânze se vor instala motoare de tip pas-cu-pas pentru a crea iluzia de pereți în mișcare, respirație, contracție și expandare. Aceste motoare sunt sincronizate și reactive la sunet. 

Proiectul explorează idei legate de intimitatea colectivă și modul în care dinamica contextuală modelează și este modelată de intimitate. Pornind de la acest cadru, voi colecta cearșafuri folosite, fiecare dintre ele fiind martor al momentelor de odihnă și refacere, momentelor de vulnerabilitate și rușine, sau momentelor de iubire și extaz. Prin colajarea acestor cearșafuri, se creează o bogată tapiserie a narativelor personale, împletindu-le pentru a evoca un sentiment colectiv al emoțiilor și intimității împărtășite. 

În spatele pânzei, sunt instalate motoare pentru a crea mișcarea cearșafurilor, simulând ridicarea și coborârea ritmică a respirației. Într-o fază de activare a spațiului, un algoritm de Inteligență Artificială va analiza emoțiile în timp real din vocea artistului, creând o interacțiune dinamică între sunet și mișcare. Această sinergie deschide posibilități pentru spectacole sonore, lecturi poetice/narative sau interacțiuni spontane, permițând spațiului să prindă viață prin rezonanța poveștilor comune și expresiilor de intimitate. Îmi propun să dezvolt această platformă pentru colaborări ulterioare cu artiști care lucrează cu textile, voce și performance

Atunci când vorbim despre conceptul ecologiilor intimității, spațiile fizice sau virtuale pot influența și modela dinamica intimității. Arhitectura are puterea de a crea medii care facilitează sau împiedică anumite forme de intimitate. Oamenii navighează și locuiesc în spații comune, negociază limitele și interacționează într-un anumit mediu. Conceptul subliniază faptul că relațiile umane și conexiunile intime nu sunt izolate de mediul înconjurător. La fel ca și ecosistemele care implică rețele complexe de relații între organisme și mediul lor înconjurător, relațiile umane sunt integrate cu și modelate de contexte sociale, culturale și afective.  

Un sistem funcțional este implementat pentru a controla în mod wireless motoarele instalate în spatele pânzei. Fiecare motor poate fi controlat individual prin semnale OSC (Open Sound Control). Un algoritm special este conceput pentru a analiza sunetul vocii în timp real și pentru a-l clasifica în funcție de cele cinci emoții de bază (frica, furia, fericirea, tristețea și calmul). În funcție de emoția determinată în acel moment, se declanșează o animație de mișcare specifică, simulând ritmul respirației asociate acelei emoții specifice. 

Dorin Cuciov este artist interactiv, locuiește și activează în București. Deține o diplomă de licență în Informatică și o diplomă de masterat în Tehnologii Interactive în Arte Media și Performance. În prezent, urmează un doctorat la Școala Interdisciplinară de Studii Doctorale din București, cu accent pe recunoașterea emoțiilor din sunet. Cercetarea sa se concentrează pe mediile interactive, tehnologiile emergente de Inteligență Artificială și colaborarea între oameni și mașini.

Este implicat activ în predarea unui laborator de programare creativă la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București. În demersurile sale artistice, explorează conceptul de mașini conștiente și investighează importanța emoțiilor în relațiile om-mașină. În ultimii cinci ani, a dezvoltat cu succes mai multe instalații interactive care abordează această dualitate.


Distribuie
Este utilă această pagină?