Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

CultArtConex I Conectare culturală prin conferințe și acte artistice

Proiectul își propune conectarea culturală prin conferința internațională Multidimensional Tendencies in Sustainable Development - Tendințe multidimensionale în dezvoltarea durabilă. Proiectul se va realiza prin organizarea unor activități artistice relevante prin Centrul de Cercetare pentru Dezvoltarea Rurală Durabilă a României din cadrul Academiei Romane - Filiala Timișoara, în colaborare cu Universitatea din Szeged, Facultatea de Agricultură (Ungaria), lnstitutul de cultură al românilor din Voivodina (Serbia), Forumul German al Tineretului Bănățean și Asociația de Susținere a Cercetării și Dezvoltării Spațiului Rural, Timișoara. 

Conectarea se va realiza prin implicarea publicului în intervenții culturale în procesul de mediere culturală și în accesibilizarea conținuturilor cultural-științifice propunând conferința științifică Este sustenabilă cultura în Timișoara Capitală Europeană a Culturii în 2023? Mediatori ai conferinței vor fi Aura Twarowska, mezzo-soprană în cadrul Operei Naționale Române Timișoara și a Operei de Stat din Viena; Ingrid Nicolaescu, profesor de muzică la Colegiul Național de Artă Ion Vidu Timișoara și Gabriel A. Șuster, project manager, director artistic Student Fest Timișoara 1992.  

Practica cercetărilor a evidențiat nevoia constantă de consolidare a participării active a comunităților locale prin practici cultural-artistice inter și transdisciplinare și accesibilizarea conținuturilor știintifice. După căderea regimului Ceaușescu, s-au înființat filiale ale Academiei Române cu scopul normalizării activității vieții academice. Filiala Timișoara a fost reînființată în anul 2005 ca structură de cercetare științifică - Centrul de Cercetare pentru Dezvoltarea Rurală Durabilă a României. Înființarea acestui centru răspunde nevoilor de cunoaștere, cercetare, ameliorare și dezvoltare a spațiului rural românesc. Spațiul rural și problema dezvoltării rurale durabile generează teme, cercetări și acțiuni complexe datorită necesității păstrării unui echilibru între cerință de conservare a spațiului rural tradițional și tendința de modernizare și expansiune a urbanului, atât în  plan economic, cât și din punct de vedere ecologic, social și cultural.  


Distribuie
Este utilă această pagină?