Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Neo Arh I Amprente ale stilului neoromânesc în Capitala Europeană a Culturii

Perioada
octombrie - noiembrie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
49.775 lei

Proiectul Neo Arh I Amprente ale stilului neoromânesc în Capitala Europeană a Culturii constă  în pregătirea și organizarea unui eveniment cu mai multe componente în orașul Timisoara - stilul arhitectural neoromânesc, una dintre cele  mai remarcabile creații arhitecturale ale artei naționale și un veritabil simbol al unității culturale în  contextul Marii Uniri din 1918. Acest stil arhitectural este reprezentat în  Timișoara printr-o serie de clădiri. Proiectul își doreste să evidențieze, dar și să exploreze relația oamenilor cu spațiul și comunitățile în care trăiesc. 

Prima componentă a proiectului constă în organizarea unei expoziții de fotografie într-un spațiu emblematic din Timișoara care va include imagini ale principalelor clădiri  în stil neoromânesc din oraș. A doua componentă a proiectului constă în realizarea unui documentar care va include perspectiva istorică și cea artistică a unor clădiri reprezentative pentru stilul neoromânesc din Timșoara,  interviuri cu personalități relevante și cu actuali proprietari/gestionari ai clădirilor. A treia  componenta vizează realizarea unui catalog tematic bilingv care va centraliza cele mai importante informații referitoare la prezența stilului neoromânesc în Timișoara.

În cadrul expoziției dedicate, va avea loc și premiera filmului documentar, precum și o dezbatere deschisă publicului, la care vor  participa specialiști din domeniul teoriei artei și arhitecturii, regizorul filmului, personalități culturale la nivel local și național. Pe perioada expoziției, se vor organiza și tururi ghidate la principalele clădiri în stil neoromânesc din Timișoara - Capitală Europeană a Culturii. 

 


Distribuie
Este utilă această pagină?