Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Heritage First!

Organizator
Asociația Locus
Perioada
mai - noiembrie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
49.400 lei

Heritage First! este prima bienală din România dedicată exclusiv patrimoniului cultural. Proiectul propune un hibrid de evenimente culturale sub forma unui satelit în Timișoara și regiunea Banat cu scopul de a evidenția și explora relația oamenilor cu spațiul și comunitățile în care trăiesc, cât și de a co-crea și promova bune practici din domeniul dezvoltării sustenabile a patrimoniului. Heritage First! consolidează practici culturale interdisciplinare prin intermediul unei rezidențe artistice ce va conecta Băile Herculane și Timișoara, coagulează specialiști, reprezentanți ai sectorului cultural, artiști, studenți și voluntari prin intermediul unui hibrid de evenimente de specialitate care vor avea loc în Timișoara cu ocazia Zilei Mondiale a Patrimoniului. 

Activitățile propuse conectează un oraș desemnat Capitală Culturală Europeană în anul 2023 și un oraș balnear în dezvoltare, recent inclus în Rețeaua Orașelor Termale Istorice din Europa și în Traseul European al Orașelor Termale Istorice, fiind singurul oraș termal din România în aceste liste. Activitățile programului satelit dezvoltat în Timișoara vin în sprijinul pachetelor tematice așa cum au fost ele definite în cadrul Bienalei Heritage First!, au un efect unitar și contribuie într-un mod integrat la consolidarea ecosistemului cultural local și la susținerea dialogului cultural național. Patrimoniul cultural este abordat prin intermediul a două perspective - una artistică, însușită prin intermediul experienței unei rezidențe artistice mobile și o perspectivă de specialitate conturată de o serie de conferințe, prezentări și workshop-uri ce vin ulterior în continuarea elaborării pachetului de rezoluții documentare rezultate în urma conferințelor tematice ce vor avea loc în Băile Herculane. 

Proiectului are 18 parteneri instituționali, media și din sectorul ONG, fiind co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național. În cadrul proiectului va funcționa și o rezidența artistică mobilă între Timișoara și Herculane cu scopul documentării unui film despre drum și oamenii întâlniți în timpul conectării Banatului cu Banatul montan pe un traseu care face parte dintr-un mai amplu itinerar european care leagă stațiuni balneoclimaterice traversând întregul continent. Un drum ales pentru a explora relația artistei Christine Cizmaș cu prezentul și amintirile din copilărie, între două puncte geografice importante la nivel personal, orașul natal și oaza de liniște și refugiu. Patrimoniul este tratat astfel din punct de vedere emoțional, imaterial și caută adăpost în valori identitare și în simple interacțiuni cu cetățeni întâlniți. 


Distribuie
Este utilă această pagină?