Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Unitate în diversitate I Basme românești și africane

Perioada
aprilie - octombrie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
50.000 lei

Unitate în diversitate I Basme românești și africane este un proiect propus de Asociația Culturală Interakt Arts, în parteneriat cu Asociația Diogene din Timișoara și cu Asociația Bis din Sibiu. Astfel, într-o primă fază, 300 de elevi timișoreni vor fi invitați să descopere similitudini între basmele românești - cu care ei tocmai intră în contact, și poveștile de pe alt continent - în speță, cel african. Ulterior, pornind de la asemănările și deosebirile detectate, copiii vor scrie împreună cu actrițele-trainer o poveste locală care va îngloba elemente din culturile respective și a cărei acțiune se va petrece în zona Banatului. 

Textul va sta la baza spectacolului Povești africane care va fi prezentat celor mici. În distribuția spectacolului vor fi acttrița Andrada Grosu și actrița de origine ugandeză Shama Leah. Copiii vor descoperi similitudini surprinzătoare între povestea care se desfășoară în fața ochilor lor  și poveștile tradiționale românești. De exemplu, cântecul mamei-capră este cântecul mamei fetiței Nsangi, cimpanzeul cel rău poate fi lupul cel rău ș.a.m.d. După etapa spectacolului, copiii vor fi îndrumați să scrie și să deseneze o poveste inspirată din spectacol. Poveștile și desenele realizate vor fi colectate de echipa proiectului, iar pe baza lor va  fi plăsmuită o poveste locală, nouă, originală, care va îmbina elemente din cele două culturi. Basmul rezultat, cu puternice influențe locale, va fi prezentat public în prezența copiilor care au scris textele respective. 

Acest dialog se transformă în mod natural într-un spectacol. O apariție surprinzătoare este o actriță care vine de pe un continent îndepărtat pentru a  spune o poveste specifică locului de unde își are originea. Intrând în acțiune și atmosferă, adăugând pe parcurs elemente  specifice (sunet, costume, obiecte) descoperim alături de copii că povestea africană are similitudini surprinzătoare cu poveștile pe care deja le cunoaștem din cultura poporului român. Spectacolul este un pretext pentru cei mici să își folosească spiritul de observație și abilitățile cognitive pentru a pune alături prin comparație povești din lumi aparent diferite și geografic îndepărtate. Proiectul va stimula creativitatea copiilor, în același timp le va releva propria identitate printr-un exercițiu activ de înțelegere firească a diversității. 


Distribuie
Este utilă această pagină?