Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Dracula TiMes

Perioada
septembrie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
182.350 lei

Proiectul Dracula TiMes propune o abordare diferită în condițiile în care personajul Dracula este mitizat, mai degrabă pretext pentru capcane turistice kitsch. Proiectul exploatează mitul contelui Dracula, personaj celebru în toată lumea. Pe fascinația pentru personajul cinematografic, dar și istoric, s-a construit o adevărată industrie. Scopul proiectului este de a prezenta personajul Dracula, deconstruind miturile și fake-urile, prezentând contextul și faptele istorice legate de Dracula. Proiectul se adresează în special tinerilor, atât celor din Timișoara, cât și turiștilor, din țară sau străinătate. Pe parcursul a cinci zile, vor avea loc proiecții de filme de genuri diferite, de la fantastice, la horror, documentare, experimentale, de autor, lungmetraje și scurtmetraje europene din selecția Festivalului de film fantastic Dracula de la Brașov, Sombra Festival din Spania (Murcia) și Dublin International Short Film and  Music Festival.

Vor fi proiectate filme în premieră națională. Publicul se va bucura și de un cine-concert live Los Amigos de Los Animales (Spania). Iubitorii de gen vor putea revedea filmele clasice precum Nosferatu (1922), r. Friedrich Wilhelm Murnau, și Dracula (1931), r. Tod Browning, cu actorul de origine română Bela Lugosi. Workshopuri, conferințe pe diverse teme de interes din domeniul cinematografic, o expoziție de artă digitală a artistului italian Giorgio Finamore. Ateliere de regie, scenaristică sau producție de film pentru 15 tineri participanți în competiția Dracula Digital_TM. Vor fi selectate 5 scurtmetraje care ar putea fi debutul unor tineri în cinematografie. 

Printre documentarele care vor fi proiecte: În căutarea castelului Dracula, în premieră la Timișoara, realizat de stră-strănepotul lui Bram Stoker, Dacre Stoker, împreună cu o echipă formată din profesioniști din România și Republica Moldova. Scriitorul irlandez Bram Stoker este autorul celebrului roman gotic Dracula, publicat la 1897. Va fi proiectat și documentarul regizorului Florin Iepan Bela Lugosi, Vampirul Căzut (2007). Documentarul redă povestea vieții lui Bela Lugosi. În  anii 1930, la Hollywood, Bela Lugosi l-a jucat pe personajul contele Dracula, personajul cinematografic devenit iconic. Nașterea şi copilăria în Lugoj, începuturile carierei de  actor şi perioada în care îl întruchipa pe Isus pe scena Teatrului Național din Budapesta, până la  gloria obținută cu rolul misteriosului conte din Carpați, identificarea sa cu Dracula și cum acesta nu a mai putut scăpa de imaginea acestui personaj pe care l-a întruchipat. Bela Lugosi este prezentat prin intermediul oamenilor care l-au cunoscut, prietenilor apropiați,  familiei, inamicilor, regizorilor şi scenariștilor cu care a lucrat (printre aceștia Bela Lugosi Jr., regizorul István Szabó, actorul Boris Karloff, istoricul de film Gary Rhodes). Documentarul investighează şi modul în care originea artistului a influențat crearea personajului. Filmul va fi proiectat în prezenta regizorului Florin Iepan.  


Distribuie
Este utilă această pagină?