Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

HEI I House of European Institutes

Perioada
aprilie 2023 - ianuarie 2024
Finanțat prin
Suma solicitată
999.995 lei

EUNIC - rețeaua institutelor culturale ale statelor membre UE din România, se alătură Capitalei  Europene de Cultură 2023 cu un program care include expoziții, performance-uri, ateliere și  întâlniri între profesioniști din domeniul culturii. House of the European Institutes (HEI) va activa  Galeria 1 din Bastionul Theresia din Timișoara, din mai până în decembrie. HEI își propune să  amplifice ecoul Timișoarei în Europa și să devină un loc deschis și primitor pentru comunitățile  orașului și vizitatorii lui, indiferent de statut social și economic, etnie, religie sau orientare sexuală. Programul HEI aduce în Timișoara întâlniri cu artă preocupată de subiecte precum egalitatea de gen, urgența climatică sau incluziunea socială. Fiecare propunere artistică va fi însoțită de  evenimente de mediere, cu scopul de implicare și activare a publicului. 

Programul vine în întâmpinarea nevoii de internaționalizare și creștere a capacității  și colaborărilor Europene ale Timișoarei printr-un program de formare continuă - Cultural  Management Academy, o serie de discuții legate de preocupări europene și globale, ateliere  adresate practicienilor din cultură. Ne dorim să sprijinim Timișoara în misiunea de a ține vie moștenirea titlului de Capitală Europeană a Culturii prin integrarea transversală a pilonului de  sustenabilitate, cât și prin programul susținut de activare prin cultură a diferitelor categorii de actori  pe scena locală. HEI va lăsa o moștenire palpabilă Timișoarei, sub forma unei instalații cu rol de  mobilier urban, în spațiul public din fața Corpului D al Bastionului Theresia, în speranța activării  acestui scuar și crearea unei conexiuni afective cu spațiile bastionului. 

Ideea europeană nu este un concept nou, ci are rădăcini adânci la nivelul istoriei continentului. De  la Platon, care a susținut ideea păcii prin organizarea de confederații, până la Proiectul pentru  pace eternă al lui Immanuel Kant, care schițează o veritabilă teorie pacifistă și internaționalistă,  problema organizării Europei în calitate de continent, de regiune a lumii, este conștientizată ca  vitală. Conceptul proiectului reflectă principiile Noul Bauhaus European de a programa și produce  conținut cultural de calitate care încurajează un dialog între culturi, discipline, genuri și vârste, în  armonie cu natura și care răspunde unor nevoi mai presus de funcționalitate sau estetică. Rețeaua institutelor culturale din România pun sustenabilitatea și incluziunea socială ca teme  transversale ale proiectului. Viziunea HEI este de a consolida o rețea europeană de actori  culturali cu o preocupare activă pentru aceste teme, dar și un model de bună practică de  colaborare paneuropeană. 


Distribuie
Este utilă această pagină?