Arhiva Live este un proiect care subsumează o serie de activități destinate analizării relației dintre tinerii (liceeni, studenți) din Timișoara și societate prin filtrul culturii pop, cu focus pe muzica asociată culturilor și subculturilor locale de tineret. Proiectul are o dimensiune dublă – una educațională și una de entertainment și intervenție artistică la nivel regional, adresate unui public român și maghiar. Acestea sunt reprezentate prin: realizarea, în colaborare cu tinerii înscriși în tabăra ArtCamp a partenerului Asociația Minitremu din Timișoara, a unui laborator de documentare audio care va produce un podcast serializat despre felul în care tinerii din Timișoara înțeleg și se raportează la societate prin produsele culturale și subculturale pop, în special muzică; ei vor identifica teme de interes oglindite în muzica românească a prezentului, vor comenta și vor face analiză critică.
Episoadele de podcast rezultate vor fi publicate pe cele mai importante canale de streaming ale momentului (Spotify, YouTube, Apple și Google Podcasts) și promovate în mediul fizic și online. Organizarea unor evenimente destinate tinerilor din Timișoara: un concert de aproximativ 4 ore cu cei mai importanți artiști de muzică trap români și maghiari – gen muzical care percutează direct, uneori visceral, la căutările interioare și provocările adolescenților – ai momentului din România și doi invitați din Ungaria, respectiv un DJ party al cărui suport va fi muzica românească (inclusiv producțiile artiștilor din Timișoara) prezentă în podcasturile Arhivei de Sunet. Arhiva de Sunet reprezintă o platformă care facilitează conectarea mai multor subculturi, în special a tinerilor, prin intermediul muzicii. Prin prezentarea unor artiști locali sau regionali, proiectul promovează și integrarea creațiilor noi, locale, în economia culturală și în circuite internaționale de expunere.
Prin abordarea subiectelor relevante pentru tineri și prin utilizarea unei limbaje accesibile, proiectul consolidează sentimentul de apartenență, întărește comunități și crește coeziunea socială. Prin prezentarea unor povești de succes ale artiștilor locali din muzica trap din România și Ungaria, proiectul poate inspira tinerii și îi poate motiva să-și urmeze pasiunile și să-și dezvolte abilitățile în acest domeniu. În contextul Programului cultural național Timișoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023, proiectul Arhiva de Sunet are potențialul de a contribui la creșterea profilului internațional al orașului Timișoara prin promovarea muzicii trap și a artiștilor români și maghiari dintr-o subcultură ignorată, într-un context mai larg.