Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Poveștile noastre

Perioada
mai - noiembrie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
454.240 LEI

Poveștile noastre, curatoriat și implementat de Identity.Education, este felul în care comunitatea LGBTQIA+ face cunoscute poveștile exact cum le-au trăit și le trăiesc membrii comunității. Scopul este revendicarea istoriei  și dezvoltarea de forme inovative de storytelling.  Comunitatea LGBTQIA+ a fost ascunsă (d)in istorie, supusă invizibilizării din rațiuni ideologice. Din nefericire, discriminarea sistemică funcționează în continuare. Arta și cultura sunt instrumentele pe care le folosim  pentru a ne spune poveștile, să ne autoreprezentam pentru a aduce schimbare, pentru a ne dezvolta  identitatea de comunitate și grup într-o societate care ne obligă să fim proprii noștri istorici și în care încă trebuie să luptăm pentru vizibilitate și împotriva discriminării.

Prin Poveștile noastre vom deconstrui  stereotipuri și vom aduce publicuri diverse mai aproape de tematici sociale și forme de exprimare culturale. Proiectul va găzdui talk-uri literare despre arhive comunitare și istoria noastră nedocumentata,  piese de teatru și performance-uri interactive de drag (queens and kings), dans și istorie, și expoziții  despre diversitatea emoțiilor și identităților noastre, ale tuturor.  Prin proiectul Istorii (in)vizibile vom găzdui expoziții de artă transdisciplinară cu artiști locali și internaționali, productți culturale și  spectacole în premieră și produse cu această ocazie a titlului câștigat, expoziții menite să marcheze  momente importante ale istoriei și culturii LGBTQIA+ din Romania și zona de Est a Europei.  Implementarea proiectului a început în luna ianuarie și va continua până în luna octombrie 2023,  cunoscută și ca Luna istoriei LGBTQIA+ în România.  

Prin acest proiect, ne spunem poveștile, ne autoreprezentăm și punem accent atât pe diversitatea  identităților și trăirilor noastre prin performance-uri, cât și a emoțiilor care au puterea de a aduce împreună  un public mai larg și nou. Existența ne este chestionată constant. În lipsa unor spații și platforme de  discurs politic și social, singurele forme de vizibilitate, și cele mai puternice, sunt arta și cultura. Arta și cultura (ne) pun în oglindă, ne arată, ne vulnerabilizează, ne oferă răspunsuri acolo unde nu știm să punem semne de întrebare, ne fac să înțelegem concepte și trăiri care ne sunt complet noi. Tocmai arta și  cultura LGBTQIA+ ne oferă acea imagine a unei societăți diverse, în care toate formele de exprimare sunt  prezente și încurajate. Poveștile noastre va aduce în diverse spații în Timișoara performance-uri menite să dea voce comunității  LGBTQIA+ și să creeze platforme alternative de exprimare și talk-uri care ne amintesc de lupta constantă  pentru vizibilitate și împotriva tuturor formelor de cenzură.  


Distribuie
Este utilă această pagină?